In de pittoreske stad Goes zijn nog 2728 inwoners te vinden die het jaar 1945 hebben beleefd en daarmee de bevrijding van Nederland hebben meegemaakt. Binnen deze groep zijn er 469 mensen die in 1940, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, minstens vijf jaar oud waren en mogelijk nog levendige herinneringen aan die periode koesteren.
Uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal oorlogsgetuigen in Goes iets hoger ligt dan in de rest van Zeeland. Voor de inwoners van Goes geboren vóór 1935, die wellicht hun eigen oorlogsverhalen met zich meedragen, is deze historische erfenis van bijzondere waarde.
Met het verstrijken der jaren wordt de groep mensen die uit eigen ervaring over de oorlog kunnen vertellen steeds kleiner. Dit jaar markeert een keerpunt, aangezien Nederland voor het eerst minder dan 1 miljoen inwoners telt die voor of tijdens de oorlog zijn geboren. De meerderheid van deze groep heeft hoogstwaarschijnlijk geen actieve herinneringen aan de bevrijding, aangezien ze in 1945 nog geen vijf jaar oud waren.
Volgens de laatste bevolkingsprognoses van het CBS zal het aantal oorlogsgetuigen in de komende jaren aanzienlijk afnemen. Hoewel specifieke cijfers voor Goes ontbreken, is de trend nationaal zichtbaar. Over vijf jaar zullen er nog slechts een half miljoen mensen in Nederland leven die voor 1945 zijn geboren. Tegen de viering van honderd jaar bevrijding in twintig jaar tijd zal dit aantal verder afnemen tot circa 11.000, wat de overgang naar een nieuw tijdperk van herinneringen en verhalen markeert.