Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat eind 2023, het aantal inwoners van Goes tussen de 15 en 75 jaar die al zeker vier jaar geen werk hebben, is gedaald tot 5900. Voor het derde jaar op rij lag dit aantal lager dan het voorgaande jaar.
In 2020 zaten er nog 6300 inwoners van Goes meer dan vier jaar zonder werk. Het huidige percentage mensen in de gemeente zonder werk is lager dan het gemiddelde van Zeeland, namelijk 19,9% tegenover 20,6%.
Niet alle langdurig werkloze inwoners van Goes zijn actief op zoek naar werk. Sommigen kiezen ervoor om mantelzorger te zijn, voor hun kinderen te zorgen, zijn bezig met school of studie, hebben gezondheidsproblemen, zijn al met pensioen of om andere redenen niet actief op de arbeidsmarkt.
Van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse, wijst op regionale verschillen in langdurige werkloosheid. In Groningen en Limburg zijn er relatief meer langdurig werklozen, waarbij factoren zoals gezondheid, opleidingsniveau en armoede een rol spelen.
Het wordt steeds ingewikkelder om na een langere periode buiten het arbeidsproces weer werk te vinden. In 2023 telde Goes 7600 inwoners die minstens een jaar niet hadden gewerkt. Begeleiding en ondersteuning zijn essentieel om deze groep terug te leiden naar de arbeidsmarkt.
Desondanks hebben de meeste inwoners van Goes werk, waarvan 16.100 al meer dan vier jaar. Dit aantal groeit dankzij de krappe arbeidsmarkt en ligt boven het landelijk gemiddelde.